بطل فلم وادي الدئاب

Saturday, November 29, 2014

Ülkücülerin 3.5 milyon TL'siyle kuyumcu dükkânı açan 'reis'2014

Ankara’da önceki gün Türkiye siyasi tarihini derinden etkileyen 12 Eylül darbesinde nelerin yaşandığını anlatan sarsıcı bir sergi açıldı. Serginin adı: “12 Eylül Utanç Müzesi.”
Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan ‘Utanç Müzesi’nde 12 Eylül yargılamalarına ilişkin dava dosyaları da yer alıyor. En dikkat çekici dava dosyalarından biri ise akademisyen Orhan Yavuz’un öldürülmesi olayı. Dava dosyasında idam edilen ilk ülkücü olan Mustafa Pehlivanoğlu’nun asılmadan önce verdiği son ifadesi de bulunuyor.
‘ÇATLI’YA PARA GELDİ’
Pehlivanoğlu’nun ifadesinde özellikle Abdullah Çatlı ile ilgili bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış şu iddialar yer alıyor: “Balgat olayının ardından yakalanmış ve cezaevine düşmüştük. İsmini bilmediğim İsa Armağan’ın bir arkadaşı o tarihlerde yine nereden bulduğunu bilmediğim 3.5 milyon lira parayı Abdullah Çatlı’ya götürerek bizim serbest bırakılmamız yolunda girişimlerde bulunmasını istemiş. Ancak Abdullah Çatlı, Bahçelievler olayından sonra kaçarak İstanbul’a yerleşiyor ve o parayla da bir kuyumcu dükkânı açıyor. Bu durumu bizim arkadaşlardan herkes biliyor.”
EN GİZEMLİ İSİM
Evet, Türkiye’nin en gizemli ismi Abdullah Çatlı şimdi de Utanç Müzesi’ndeki tozlu dava dosyalarında karşımıza çıktı. Bu kez arkadaşlarını hapisten kurtarması için verilen parayla kuyumcu dükkânı açtığı iddiasıyla. Çatlı’nın ölümünün üzerinden 15 yıl geçti. Ama hâlâ hem yaşantısı, hem karıştığı olaylar, hem de ölümüyle ilgili sır perdesi aralanamadı. Kimilerine göre ‘vatansever bir kahraman’; kimilerine göre ‘eli kanlı faşist bir katil’di.
Çatlı, bundan 55 yıl önce Nevşehir’de dünyaya gelmişti. Nakliyecilik ve esnaflıkla geçinen beş çocuklu bir ailenin en büyüğüydü. Lise çağlarında ülkücü camiayla tanışmış, önce Ülkü Ocakları Derneği’ne üye olmuş, 21 yaşına geldiğinde ise Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı seçilmişti. Bir yıl sonra ise Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı’ydı. Türkiye’de ve Latin Amerika’da anti-terör ve kontrgerilla eğitimleri görmüştü. Artık o ülkücü camianın en bilinen isimlerindendi.
HER KARANLIK OLAYDA O
11 Temmuz 1978’de Ankara’da Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bedrettin Cömert’in öldürülmesi olayının faili olarak hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Çatlı, 23 Ağustos 1978’de Sakarya’da yakalandı ve gözaltına alındı. Hakkındaki suçlamalar bu kadarla sınırlı değildi. Çatlı’nın, 9 Ekim 1978’de Bahçelievler’deki 7 TİP’linin öldürülmesi olayının planlayıcısı ve baş sorumlusu olduğu iddialarına ilişkin tutuklama kararı, olayın üzerinden 4 yıl 4 ay sonra gerçekleştirilebildi. Abdi İpekçi suikastı, 16 Mart 1978 İstanbul Üniversitesi bombalı saldırısı gibi 12 Eylül’e giden süreci hazırlayan birçok eylemde hep onun adı geçiyordu.
EROİNLE YAKALANDI 15 YIL HAPİS YEDİ
Çatlı, 12 Eylül’den sonra yurtdışına çıkmış, Bulgaristan ve Viyana’da kalmıştı. 1982 yılında İsviçre’de Mehmet Özbay adına düzenlenmiş sahte pasaport ile yakalandı ama serbest bırakıldı. 1983’te Paris’te MİT ile ilişkiye geçtiği ve ASALA’ya karşı 5 eylemde kullanıldığı MİT resmi belgelerinde yer aldı. Çatlı, 1984’te Paris’te 450 gram eroinle ve Hasan Kurtoğlu adına düzenlenmiş sahte bir pasaportla yakalandı, 5.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu kez uyuşturucu bulundurmak suçuyla 15 yıl hapis cezası aldığı İsviçre’ye iade edildi. Hapiste geçirdiği bir yıl 4 ayın sonunda, 21 Mart 1990’da 6 kişiyle birlikte İsviçre Bostadel Cezaevi’nden kaçtı. Başrolünde Abdullah Çatlı’nın oynadığı bol aksiyonlu, gerilim filmi kaldığı yerden devam ediyordu.
SUSURLUK’TA ÖLDÜ
Fransa ve İsviçre’deki cezaevi günlerinden sonra Çatlı, 1990 yılının Nisan ayında Şahin Ekli adına düzenlenmiş sahte bir pasaportla İstanbul’a geldi. Ancak İstanbul günlerinde o bir işadamı ve yeni adı ise Mehmet Özbay’dı. Yaşamı gibi ölümü de Türkiye’yi derinden etkiledi. Çatlı, 3 Kasım 1996’da Susurluk’ta meydana gelen ve hâlâ üzerinde soru işaretleri bulunan bir trafik kazasında, DYP Milletvekili Sedat Bucak, polis şefi Hüseyin Kocadağ ve sevgilisi Gonca Us’un da içinde bulunduğu arabada son nefesini verdi. Çatlı’nın üzerinden dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın imzasının bulunduğu silah taşıma belgesi ve yeşil pasaport çıkmıştı.
HAKKINDAKİ BAZI İDDİALAR
- 13 Mayıs 1981’de Mehmet Ali Ağca tarafından gerçekleştirilen Papa suikastının tertipçilerindendi.
- 6 şirkete ortaktı ve ticaret hayatına da atıldı.
- Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde PKK’nın finansörü olarak görülen işadamlarına yönelik operasyonlarda yer aldı.
- 15 Mart 1995’te Azerbaycan’da düzenlenen ihtilalin organizasyonunda yer aldı.
- MİT ajanı Tarık Ümit’in kaçırılıp öldürülmesi olayını düzenledi, ilişki içinde olduğu Özel Harekâtçı polislerle birlikte Ömer Lütfi Topal cinayetini gerçekleştirdi, Mehmet Ali Yaprak’ı fidye almak için kaçırdı.
- Kullandığı bilinen sahte isimler: Mehmet Özbay, Mehmet Özbey, Abdullah Çatalı, Abdullah Çaltı, Mehmet Saral, Hasan Dağarslan, Hasan Kurtoğlu, Şahin Ekli.
Share:

0 commentaires:

Post a Comment

Popular Posts

ما هو افضل مسلسل لسنة 2020 ؟
مسلسل الهندي مملكة الحب
مسلسل تركي الحفرة
مسلسل وادي الذئاب
Created with Quiz Maker

Blog Archive

Pages

Theme Support