بطل فلم وادي الدئاب

Wednesday, July 9, 2014

‘Kurtlar Vadisi’nin genç yönetmeni 2014

zebeyr_sasmaz
Yaklaşık 7 yıllık sinema hayatında çok ses getiren iki sinema filmi çekti. ‘Ekmek Teknesi’, ‘Kurtlar Vadisi’, ‘Ayrılık’, ‘Fesuphanalla’ adlı dizilerde genel koordinatörlük ve yönetmenlik yaptı.
Yayına başladığı günden beri izlenme rekorları kıran, önce Türkiye’de ardından da başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere, komşu ülkelerde adeta bir fenomen haline gelen ‘Kurtlar Vadisi’ dizi filminin ekibinde en başından beri yer alan Zübeyr, aslında sektöre geç giren yönetmenlerden. Bunun nedenini, bu sektörde çalışan diğer arkadaşlarından çok daha geç bu alanda çalışmak istediğini fark etmesine bağlayan Zübeyr, ilk olarak bir film setiyle 13-14 yaşındayken şans eseri karşılaşır. Ancak bu karşılaşmadan sonra içinde bu işi yapmak istediğine dair en ufak bir istek uyanmadığını söylüyor.
İnsanların ‘yönetmen olacağım’ diye sektöre girmesini doğru bulmayan Zübeyr, kendi tabiri ile bu sektörü, ‘cahil cesareti gösterilebilecek’ bir alan olarak görmüyor. Yönetmenliği,  “Ünlü filozof Deleuze’nin bahsettiği gibi bir bakıma yaşadığımız yüzyılın felsefecisi olmak” diye tanımlayan Zübeyr, düşüncelerini, hayallerini, korkularını, hafızasında yer eden görselleri, müzik ve kurgu ritmiyle bütün sanatların bileşkesi olan sinemayla ifade etmek isteğiyle sektöre girer. Yönetmenliğe sadece bir meslek olarak bakmayan Zübeyr, “Aslında yönetmenlik, yaptığımız, başladığımız her yeni işte kendini bulmaya çalışma sürecidir” diyor.
Öğrenciyken ‘Ekmek Teknesi’nde çalıştı
Üniversitede aldığı işletme-ekonomi eğitiminin, sektörde yapım alanında çalıştığı üç yıllık sürede, işi öğrenmesine katkı sağladığını ve pişmesine yardımcı olduğunu düşünen Zübeyr, okulun son sınıfında yazdığı tezden dolayı birçok yapımcıyla konuşup, sektörün genel sıkıntılarını öğrenir. Üniversitede okurken, sinema bölümünden de on ikinin üstünde ders alarak, sektöre girmeden sektörle ilgili eğitim alır.
Okulda son sınıftayken, o dönem Türkiye’de sevilerek izlenen ‘Ekmek Teknesi’ adlı dizi filmde yaklaşık 25 bölüm reji asistanlığı yapan Zübeyr, çok yorucu bir süreç olsa da derslerden çıkıp sete gitmenin çok faydasını görür. “Bu süreçte, dizi setinde hangi alanda çalışırsanız çalışın en temel gereksinimin direnç olduğunu öğrendim” diyen Zübeyr, mezun olduktan sonra 2004-2006 yılları arasında ‘Ekmek Teknesi’ ve ‘Kurtlar Vadisi’ dizilerinde yaklaşık 40 bölüm genel koordinatörlük yapar.
Bir yandan bu dizilerde çalışırken bir yandan da 2005 yılında çekimi gerçekleştirilen ‘Kurtlar Vadisi Irak’ filminin yürütücü yapımcılığını üstlenir. Ardından sırasıyla, 2007 yılında çekilen ‘Ayrılık’, 2007-2008 yıllarında çekilen ‘Fesuphanallah’, 2008-2009 yıllarında çekilen ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ dizi filmlerinde 50’ye yakın bölümün yönetmenliğini yapar. Zübeyr, ilk uzun metrajlı filmini ise 2008 yılında çeker ve ‘Muro-Lanet Olsun İçimdeki İnsan Sevgisine’ adlı filmin yönetmenliğini yapar. Zübeyr’in yönetmen olarak ikinci uzun metrajlı sinema filmi ise bu yıl vizyona giren ‘Kurtlar Vadisi Filistin’ olur.
Pana Film’in kurucu ortağı
Halen Pana Film’de sinema ve dizi filmlerinde yönetmen olarak çalışmalarını sürdüren Zübeyr, aynı zamanda senarist ve yapımcı olarak farklı projelerde görevler alıyor. Aynı zamanda Pana Film’in kurucu ortaklarından biri olan Zübeyr, yaklaşık yedi yıldır çalıştığı Pana Film’de; bir filmin ortaya çıkmasında, kağıttan perdeye aktarma sürecinde yapılan tüm işlerden sorumlu. Tüm bu işler dışında, şu sıralar 2009 yılında yazdığı ‘Kök ve Dal’ adlı bir sinema filminin ön hazırlıklarıyla uğraşan Zübeyr, filmin önümüzdeki kış aylarında çekilmeye başlanması için gerekli ortamı ve bütçeyi bir araya getirmeye çalışıyor.
Zübeyr, yönetmenliğini ve yapımcılığını da üstleneceği filmin, Makedonya, Hırvatistan, Almanya ve Türkiye ortak yapımı olarak çekileceğini belirtiyor. Filmin 2012 yılı sonlarında vizyona girmesini hedefliyor. Bundan sonra yapmak istediği filmlere kaynak bularak bir sonraki filmini çekebilme özgürlüğüne kavuşmak isteyen Zübeyr, bugüne kadar ‘mainstream’ işlerin içinde bulunmuş olsa da bundan sonra daha çok ‘art house’ sinema yapmak istiyor.
Zübeyr’e göre bu sektörde başarılı olabilmek için; mesleği sevmek, ekiple doğru iletişim kurmak, çok okuyup gözlem yapmak, yeni teknolojilerden sürekli haberdar olmak gerekiyor.
İşin bütün hayatını kapsadığını söyleyen Zübeyr, zaman bulduğunda annesini ve babasını ziyaret ediyor, kitap okuyor, film izliyor, farklı ülkeler ve kütlerlerden beslenmeye çalışıyor.
Share:

0 commentaires:

Post a Comment

Popular Posts

ما هو افضل مسلسل لسنة 2020 ؟
مسلسل الهندي مملكة الحب
مسلسل تركي الحفرة
مسلسل وادي الذئاب
Created with Quiz Maker

Blog Archive

Pages

Theme Support