بطل فلم وادي الدئاب

Friday, June 28, 2013

Eşref Bitlis soruşturmasında gelişme


Eşref Bitlis soruşturmasında gelişme


Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bitlis’in şüpheli ölümüyle ilgili dosya yeni delil bulunamadığı takdirde 7 ay sonra zamanaşımına uğrayacak. Başsavcılık, zamanaşımını durdurmak için MİT ve Emniyet’ten tüm raporları istedi.

http://www.haberinvakti.com/images/haberler/esref_bitlis_sorusturmasinda_gelisme_h24738.jpgMUSTAFA TÜRK'ün haberi

 

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in de hayatını kaybettiği şüpheli uçak kazasıyla ilgili soruşturmada önemli bir adım daha atarak MİT ve Emniyet’e yeni bir yazı yazdı. Başsavcılık Bitlis’in ölümüne ilişkin o dönem tutulan raporların gönderilmesini istedi. Sabotaj ihtimali üzerinde duran Başsavcılık zaman aşımına az bir süre kala tüm delilleri toplayarak soruşturmayı tamamlamayı hedefliyor. MİT ve Emniyetten gelen cevaplar dosyanın seyrini değiştirebilecek.

 

İstihbari bilgileri ayrıntılı gönderin

 

Türkiye’de 90’lı yıllarda yaşanan fail meçhul cinayetlerle ilgili yürütülen soruşturmalar delil yetersizliğinden zaman aşımına uğrama noktasına geldi. Bunun üzerine harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı MİT’e ve Emniyet İstihbarat teşkilatına yazı göndererek Eşref Bitlis’le ilgili o dönem hazırlanan raporların ve elde edilen bilgilerin gönderilmesi talimatını verdi. MİT’e ve Emniyet’e yazılan yazıda “Genelkurmay Başkanlığı’nda Orgeneral rütbesiyle görev yapan bir insanın uçağın düşmesi sonrası o dönem toplanan istihbarı bilgiler ayrıntılı olarak tespit edilerek gönderilsin” denildi.

 

Günlük basın raporlarını da  istedi

 

Ayrıca yazıda gazetelerde ve basında Bitlis’in ölümüne ilişkin olarak  bir çok bilgi olduğu hatırlatılarak bu konuyla da ilgili tutulan raporların Başsavcılığa iletilmesi istendi. Sabotaj ihtimali üzerinde duran Başsavcılık gelen cevaplarla Bitlis’in doğal yollarla mı öldüğü yoksa sabotaj sonucu mu öldüğünü tespit edecek. Bitlis’in şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma yeni delil bulunmadığı takdirde ise  7 ay sonra zaman aşımından düşecek. Başsavcılık yeni delil bulması halinde ise soruşturmayı hızlandırarak zaman aşımı dolmadan soruşturmayı tamamlayacak.

 

Zaman aşımı 20 yılla sınırlı olacak

 

ESKİ TCK’nın 449’ncu maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezalarında 20 sene zamanaşımı süresi olarak işletiliyordu. Yeni TCK değişiklikleriyle bu süre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarında 30, müebbet hapislik suçlarda 25 yıla çıkarıldı. Ancak 1993 ve 1994’te, yani şüpheli ölümlerin gerçekleştiği tarihlerde eski TCK yürürlükte olduğundan faili meçhul soruşturmalarında savcılar eski hükmü temel alıyor ve zaman aşımı süresi 20 yıl sınırına takılıyor. Böylece kritik soruşturmalardan bir çoğunun netice alınamadan zaman aşımına yenik düşmesi bekleniyor.

 

Düşen uçağın ‘delİl’ parçaları hurdacıda

 

17 Şubat 1993’te Eşref Bitlis’i Diyarbakır’a götürmek üzere saat 12.30’da Güvercinlik Askeri Havaalanı’ndan kalkan uçak, kısa bir süre sonra düşmüştü. Uğur Mumcu suikastından yaklaşık 1 ay sonra meydana gelen bu olayda, Bitlis’in yanı sıra pilotlar Binbaşı Yaşar Erian ve Yüzbaşı Tuğrul Sezginler de şehit olmuştu. Orgeneral Bitlis’in ölümüyle ilgili Ankara Özel Yetkili Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada suikastın ipuçlarını verebilecek uçak enkazının 500 lira karşılığında hurdacıya verildiği ortaya çıkmıştı. Beechcraft B200King Air tipi uçağı mercek altına almak isteyen savcı bilirkişi incelemesini yapamamıştı.
Share:

0 commentaires:

Post a Comment

Popular Posts

ما هو افضل مسلسل لسنة 2020 ؟
مسلسل الهندي مملكة الحب
مسلسل تركي الحفرة
مسلسل وادي الذئاب
Created with Quiz Maker

Blog Archive

Pages

Theme Support