بطل فلم وادي الدئاب

Friday, June 28, 2013

Doğan'da büyük çekiliş

Doğan’da büyük çekiliş1979’da Milliyet’i alarak medyaya giren Aydın Doğan, hükümetle yaşadığı kavga sonrası tarihin en ağır vergi cezaları ile karşı karşıya kalınca şirketlerindeki görevlerinden çekildi. Arzuhan Doğan Yalçındağ ve diğer kızları da altı ay sonra bırakıyor. Son günlerde Doğan Holding’de hareketli günler yaşanıyor. Önceki gün Hürriyet’in tepesinde büyük bir değişim yaşandı, ‘efsane’ Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök görevinden ayrıldı, ayrılırken, “That was a good life (Güzel bir hayattı)” dedi. Özkök, 20 yıl sürdürdüğü Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği’ni 2 Ocak 2010’da tamamen bırakacak ve bu koltuğa Enis Berberoğlu oturacak. Hürriyet’in tepesin-de bu ilginç değişim yaşanırken, dün Doğan Holding’den başka bir sürpriz açıklama geldi. Açıklamada, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın, 1 Ocak 2010’dan geçerli olmak üzere Yönetim Kurulu Başkan-lığı ve Üyeliği görevlerinden ayrıldığı, Yöne- tim Kurulu Başkanlığı’na 21 Ocak 2010’da TÜSİAD Başkanlığını Ümit Boyner’e devrede-cek olan kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın getirilmesi kararı alındığı belirtildi. Ayrıca, aile bireylerinin Grup bünyesinde yürüttükleri icrai faaliyetleri gelecek altı ay içinde profesyonel CEO’lara devredeceği kaydedildi.

Kulislerde, Aydın Doğan’ın kendisini emekliye ayırdığı, ancak bundan sonraki süreçte ‘akil adam’ ya da ‘gölge patron’ olarak varlığını devam ettireceği söyleniyor. Bunda, grubun vergi cezalarıyla birlikte yaşadığı zorlu dönemin ve hükümetle gerilen ilişkilerin etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Bu kararla Aydın Doğan’ın ‘pürüz yaratan’ varlığının medya sahnesinden çekilerek, daha görünür-lükten uzak bir hale gelmesi sağlanacak. Ancak, yorumlar idarenin yine Doğan’da kalacağı, bunun fiili olarak bir çekilme olmadığı şeklinde.

Profesyonel CEO’lar dönemi başlıyor
Doğan Şirketler Grubu Holding’den yapılan açıklamada, yeni bir yapılanmaya gitme kararı alındığı ifade edildi. Kurumsal yapının güçlendirilmesi, holding ve iştirak yönetimle-
rinin etkinleştirilmesi, konsolide kârlılığın ve performansın arttırılması amacını güden yeni yapıya ilişkin şu bilgiler verildi: “Doğan Holding ve Doğan Yayın Holding’in yönetim yapıları sadeleştirilerek -mevzuat ile zorunlu kılınan durumlar hariç- iki holding ortak bir profesyonel ekip tarafından yönetilecek. Aile bireyleri, Doğan Grubu şirketleri bünyesinde yürüttükleri icrai faaliyetleri gelecek altı ay içinde profesyonel CEO’lara devrederek aynı şirketlerin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapacak. Yeni yapıda, icrai olmayan görevlerine ek olarak, Holding Yönetim Kurulu’nda yer alarak, birlikte, tüm grubun stratejik gelişmesinden, gelecek tasarımından ve konsolide performansından sorumlu olacaklar. Yeni dönemde, Doğan Şirketler Grubu Holding’in ve Doğan Yayın Holding’in Onursal Başkanlığı’nı Aydın Doğan, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Arzuhan Doğan Yalçındağ üstlenecek. Yeniden yapılanmanın 2010’un ilk altı ayı içinde tamamlanması hedefleniyor.”

Medya sektörüne 1979’da girdi
1936’da Kelkit’te doğan Aydın Doğan, 1961’de ilk şahsi şirketini kurarak, 1970’e dek toptan ticaret alanında faaliyet gösterdi. 1974’te yeni şirketiyle, sanayi alanına adım attı. 1979’da Milliyet’i devralarak, medya dünyasına adım attı. 1994’te Hürriyet’i satın aldı. 1986-1996 arasında Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanlığı yaptı. Kurduğu Doğan Medya Grubu ile, Posta, Hürriyet, Milliyet, Radikal, Fanatik, Referans, Vatan ve Turkish Daily News gazetelerini, ayrıca Kanal D, Star TV, CNN Türk’ün de içinde bulunduğu 21 televizyon kanalını bünyesine kattı.

Doğan Grubu’na rekor ceza
Doğan Holding’in adının ülke gündeminde sıkça söz edilir olmasına Doğan Yayın Holding’e ard arda gelen cezalar sebep oldu. Gruba, Maliye Bakanlığı tarafından 826.3 milyon TL’lik vergi cezası ihbarnamesi tebliğ edildi. Grup, bu vergi cezası ile uğraşırken Maliye’den ikinci bir ceza geldi. Gelir İdaresi kontrolörleri, 8 eylülde düzenledikleri 15 ayrı raporda, Holding’e toplam 3 milyar 755 milyon lira vergi aslı çıkardı. Cezasıyla birlikte bu rakam 4 milyar 823,8 milyon liraya ulaştı. Grup şirketleri tarhiyat öncesi uzlaşmaya davet edildi. Grup, uzlaşmaya gitmezken, ilgili Vergi Dairesi, 25 eylülde 4.8 milyar liralık teminatın gönderilmesi için şirkete 15 günlük süre verdi. Doğan Grubu, 6 ekimde teminatla ilgili yürütmenin durdurulması için mahkemeye gitti. 9 ekimde ceza kesilen şirket hisselerinin yanı sıra 44 ayrı taşınmazı teminat gösterdi. 12 ekimde Doğan TV, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel hisselerinin tamamı üzerinde ihtiyati haciz başlatıldı. Bu işlem, banka hesaplarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Grup, buna karşılık vergi ve cezaların terkini için de dava açtı. Ardından, Maliye ile Doğan Yayın Holding uzlaşma masasına oturdu, 16 saat süren toplantıdan yine uzlaşma çıkmadı. Doğan Grubu, bazı şirketleri satmak için harekete geçti. Star TV ile Vatan ve Milliyet gazetelerinin marka kullanım haklarının İpek Grubu’na satılması gündeme geldi.
Share:

0 commentaires:

Post a Comment

Popular Posts

ما هو افضل مسلسل لسنة 2020 ؟
مسلسل الهندي مملكة الحب
مسلسل تركي الحفرة
مسلسل وادي الذئاب
Created with Quiz Maker

Blog Archive

Pages

Theme Support