بطل فلم وادي الدئاب

Thursday, August 16, 2012

Necati Şaşmaz hakkında şok suçlama!

Necati Şaşmaz hakkında şok suçlama!

Necati Şaşmaz hakkında şok suçlama!




Hürriyet gazetesinin haberine göre; geçtiğimiz ay vefat eden ünlü yönetmen Yusuf Kurçenli’yi o zamanın parasıyla 200 milyon lira zarara uğratan baskının nedeni ise filmde yer alan ve Kadiri Şeyhi Abdülkadir Şaşmaz’ın üç oğlu; Zübeyr, Necati, Raci Şaşmaz’ın da yer aldığı zikir sahneleri.

İşte Hurriyet gazetesinde yer alan, Necati Şaşmaz'ı silahlı baskın yapmakla suçlayan o haber:

"Geçtiğimiz gün KKTC'nin ‘kültür ataşesi’ olan Necati Şaşmaz, 1994’te yönetmenliğini Yusuf Kurçenli’nin yaptığı, başrollerinde Tarık Akan ve Nurseli İdiz’in oynadığı ‘Çözülmeler’ adlı filme, montaj aşamasında el koymuştu. Kurçenli’yi o zamanın parasıyla 200 milyon lira zarara uğratan bu baskın, Hürriyet gazetesinde haber olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz yönetmen Yusuf Kurçenli, 1994’te çektiği ‘Çözülmeler’ filminde, gerçek zikir sahneleri için İstanbul’daki Kadiri tarikatıyla bağlantı kurdu. Çekimler, Tophanede’ki Kadiri Tekkesi olan Hacı Piri Camii’nde yapıldı. Ayin ekibinde Kadiri Şeyhi Abdülkadir Şaşmaz’ın üç oğlu; Zübeyr, Necati ve Raci Şaşmaz da yer aldı. Film bittikten sonra tarikat fikir değiştirdi ve ayin sahnelerinin negatiflerini istedi. Tarikatın etkili isimlerinden ve yıllar sonra Kurtlar Vadisi’nde de rol alan Adnan Erdoğan, Kurçenli’ye tehdit telefonları etmeye başladı. Kurçenli kabul etmeyince iş, stüdyo basmaya vardı.

Silahlı baskın yaptılar

Şaşmaz kardeşlerin bulunduğu silahlı bir grup Kadiri tarikatı mensubu, ‘Çözülmeler’ filminin montajının yapıldığı Zincirlikuyu’daki Şafak Film Stüdyosu’nu bastı. Zor ve şiddet kullanarak üç bobin filme el konuldu. Tarikat, ellerindeki filmi tahrip edeceklerini söyleyerek ayin sahnelerinin negatiflerini istedi. Kurçenli de zikir sahnelerini verdi. Ayin sahnelerinin yeni çekimi, folklor oyuncularına yaptırıldı. Kurçenli, bu değişiklik yüzünden o dönemin parasıyla 200 milyon lira zarara uğradı. 1994’te Hürriyet gazetesinde ‘Tarikatçılar stüdyo basıp filme el koydu’ başlığıyla haber olmuştu. Hürriyet’e konuşan Kurçenli, “Zikir çekiminde ilahi okuyan Zülfü Canpolat, BDP Elazığ Belediye Başkanı adayı. Seçim nedeniyle filmdeki rollerinin sakıncalı olduğuna karar vermişler” demişti.

Necati Şaşmaz en önde

Filmdeki gerçek zikir sahneleri, zorla el konduğu için seyirciye ulaşamadı. Ancak set fotoğrafçısının çektiği fotoğraflarda Necati Şaşmaz, ağabeyi Raci Şaşmaz, Kurtlar Vadisi’nde Deli Hüsnü rolündeki Adnan Erdoğan da görünüyor. Haberin Hürriyet’in birinci sayfasında yayımlanan fotoğrafında görünen şeyh çocuklarını o yıllarda hiç kimse tanımıyordu. Başından geçenleri anlatan Kurçenli, çok büyük maddi kayba uğradığını da dile getirmişti. Yıllar sonra Kurtlar Vadisi dizisiyle büyük ün ve paraya kavuşan Şaşmaz Kardeşler’le ilgili haber talebimizi reddetmiş ve korktuğunu dile getirmişti."

Share:

0 commentaires:

Post a Comment

Popular Posts

ما هو افضل مسلسل لسنة 2020 ؟
مسلسل الهندي مملكة الحب
مسلسل تركي الحفرة
مسلسل وادي الذئاب
Created with Quiz Maker

Blog Archive

Pages

Theme Support