بطل فلم وادي الدئاب

Wednesday, July 18, 2012

ecati Şaşmaz Klarnet Festivalinde

ecati Şaşmaz Klarnet Festivalinde

Klarnet festivali hayalimi gerçek kıldı

Türkiye’nin ilk klarnet festivalini düzenleyecek olan Serkan Çağrı, “Her insanın bir hayali vardır. Klarnet Festivali de benim hayalimdi” deyip ekledi: Ülkemizi dışarıda enstrümanistler temsil ediyor. Orada Türk popçu göremezsiniz!
Türkiye’nin ve dünyanın en iyi klarnetçileri artık bir klarnet festivalinde buluşacak. 1. Uluslararası Klarnet Festivali, ünlü klarnet sanatçısı Serkan Çağrı öncülüğünde Edirne Belediyesi tarafından 15-17 Haziran tarihlerinde düzenlenecek. Serkan Çağrı’yla Edirne’deki festivali konuştuk…
Klarnetin büyücüsü
Proje nasıl oluştu?
İki yıl önce hazırlıklarına başladık. Ben bu projeyi ‘hayal projesi’ olarak adlandırıyorum. Her insanın hayatında bir hayali vardır. Bu festival de benim hayatımın zirvesinde olan bir proje… Bu festivalle insanları ortak bir paydada buluşturuyoruz. Bir klarnet, binlerce insanın mutluluğuna ve kültürel geçişe vesile olabiliyor, komşu ülkeler arasındaki kırgınlıkları giderebiliyor.
Festival mekanının Edirne olmasına nasıl karar verdiniz?
Trakya halkının müzik yeteneği sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada biliniyor. Ayrıca Edirne, sınırda ve çok önemli bir konuma sahip… Biz de düşüncelerimizi Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’yle paylaştık. O da bölgenin yeteneklerini ve bugüne kadar sahip olduğumuz klarnetteki değerleri düşünerek, “Burası doğru adres. Biz de gereken desteği veriyoruz” dedi. Bir şey yapmaya kalkıştığınızda kim size destek veriyorsa, onunla çalışırsınız.
Yurt dışından da konuklarınız olacak, değil mi?
Evet. Yunanistan’da ‘klarnetin büyücüsü’ olarak adlandırılan Vassilis Saleas ve Balkan müziğini tüm dünyaya tanıtan İvo Papazov’la sahnede buluşacağız. Ayrıca Zeki Müren’i keşfeden Şükrü Tunar anısına çalarak Tunar’ı 50′nci ölüm yıldönümünde anacağız.

BÜYÜK ZARAR !
Türkiye’de düzenlenen festivalleri nasıl buluyorsunuz?
Türkiye’de karpuz, nar ve kiraz festivalleri yapılıyor. Çoğu da ‘Kültür sanat festivali’ olarak geçiyor. İçeriği de üç günlük düğün eğlencesi gibi… Kültür ve sanat festivallerine ciddi paralar harcanıyor ve ben onların incelenmesini istiyorum. Bence milli gelirimize büyük zarar veriyorlar. Çok iyi yerel festivaller de düzenleniyor tabii; böyle konuşarak onların da hakkını yemeyelim.
Ata Demirer ve Necati Şaşmaz dışında klarnet dersi verdiniz isimler var mı?
Çok kısa bir dönem için Beyaz çok hevesliydi; ona da yardımcı oldum. Almanya’dan ona özel klarnet getirttik. Biraz çalıştık, iyi gidiyordu ama yoğunluğundan dolayı uzun süredir bir araya gelemiyoruz. En son Ata Demirer’in düğününde Şahan’la bir araya geldiğimizde ‘Buluşalım mı?’ diye konuştuk; onda da klarnet varmış.


Türkiye’de enstrümantal müziğin değeri bilinmiyor mu?
Öyle ama sınırı geçtikten sonra bu algı değişiyor. Yurt dışına gittiğiniz zaman Burhan Öçal ve Göksel Baktagir’in albümleriyle karşılaşıyorsunuz. Türkiye’nin ismini dışarıda sadece enstrümanistler duyuruyor. Orada hiçbir Türk popçuyu göremiyorsunuz. Buyurun gelin o zaman; çok popülerseniz, yurt dışında Türkiye’yi siz temsil edin!

FESTİVAL PROGRAMI
15 HAZ İRAN

15.30: Genç yetenekler klarnet yarışması
18.00: Klarnet konulu resim sergisinin açılışı
20.30: Trakyalı klarnetçiler konseri
22.30: Stavros Pazarentsis konseri

16 HAZ İRAN
20.30: Senfonik klarnet konseri
22.30: Ivo Papazoz-Serkan Çağrı-Vassilis Saleas ‘Balkan Klarnetleri Konseri’

17 HAZ İRAN
15.30: Türkiye’nin klarnet renkleri konseri
20.30: Yarım Dünya Hasan Trio konseri
22.30: İstanbul Klarnet Korosu& Hüsnü Şenlendirici konseri

ATA’NIN DÜĞÜNÜ ÇOK EĞLEN CEL İYD İ
Ata Demirer ve Özge Borak’ın düğününde klarnet çaldınız. Nasıldı düğün?
Çok doğal, samimi ve rüya gibi bir geceydi. Herkes çok rahattı bir defa; sahneye atlayanlar, mikrofon alıp şarkı söyleyenler oldu. Bir ara Ata Demirer, Şahan Gökbakar ve Demet Akbağ sıralanmış, şarkı söylüyorlardı. Kendi düğünümden bile daha çok eğlendim. Ben kendi düğünümde çok kasılmıştım. Ata ile Özge’nin düğününde hiç öyle bir şey yoktu.
Size hiç film teklifi geliyor mu?
Geldi bir ara… İnsanlar bana “Niye dizide ya da filmde oynamıyorsun?” diye soruyorlardı. Bazı müzisyenler bu işi çok iyi başardı. Mesela Burhan Öçal; bir mafya babasını çok iyi canlandırıyor. Yavuz Bingöl çok iyi bir oyuncu… Ama sizi gören kişinin de düşüncesi çok önemli… Nerede ve nasıl bir role sahip olacağınızın doğru kararlaştırılması lazım. Bunu sadece sizin istemeniz yetmez. Ama şu kadarını söyleyeyim; doğru iş ve rol için teklif gelirse oynarım.

Share:

0 commentaires:

Post a Comment

Popular Posts

ما هو افضل مسلسل لسنة 2020 ؟
مسلسل الهندي مملكة الحب
مسلسل تركي الحفرة
مسلسل وادي الذئاب
Created with Quiz Maker

Blog Archive

Pages

Theme Support